Woningonttrekking en de onttrekkingsvergunning

Wet- en regelgeving
31/8/2023

Woningonttrekking en de onttrekkingsvergunning

Het tekort aan woningen wordt in Nederland steeds groter en daarom willen gemeenten de huidige woningen graag in stand houden. In grote steden worden regelmatig boetes uitgedeeld voor het verhuren van illegale woonruimtes, omdat die woonruimtes in dat geval zonder de noodzakelijke onttrekkingsvergunning aan de woonvoorraad worden onttrokken. Maar wat is een woningonttrekking eigenlijk?

Woningonttrekking is simpelweg het gebruiken van een woonruimte voor iets anders dan bewoning. Onder een woonruimte wordt een woning of een deel van de woning verstaan dat bestemd is voor de bewoning van één huishouden. Als een woning daarvan niet meer geschikt is voor permanente bewoning, is er sprake van woningonttrekking. Voorbeelden hiervan zijn kantoorpanden of winkelpanden, maar ook kamerverhuur aan studenten. Ook een gedeelte van de woning gebruiken als Bed & Breakfast is woningonttrekking. Het samenvoegen van woonruimtes en het omzetten van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte is ook woningonttrekking.

Mag woningonttrekking zomaar?

Het onttrekken van een woning aan de woningvoorraad hoeft niet altijd een probleem te zijn. De gemeente kan zelf aanwijzen welke woonruimtes ze graag willen behouden. Alleen in grote gemeenten mogen woningen minder snel worden onttrokken, omdat er vaak een tekort is aan woningen. In kleinere gemeenten komt het vaker voor dat een woning niet is aangewezen door de gemeente, en een woningonttrekking niet als moeilijkheid wordt gezien.

Wat is een onttrekkingsvergunning?

Wil je een woning onttrekken van de woningvoorraad? Dan moet je daarvoor een onttrekkingsvergunning aanvragen. De voorwaarde waaronder zo’n vergunning wordt verleend, zijn per gemeente verschillend. Die bepalingen kan je terug vinden in de huisvestingsverordening van jouw gemeente. Mocht je daar niet uitkomen, dan kan Visional Design jou daarbij helpen. Als je de woning namelijk onttrekt zonder vergunning, kan de gemeente je daarvoor een boete opleggen. Het kan ook zijn dat de gemeente eist dat je de woning weer terugbrengt naar de originele staat, en dan ben je nog verder van huis…

Geschreven door:
ing. Jesper van Laar

Neem contact op met onze adviseurs!

In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Wet- en regelgeving