Wat is een omgevingsvergunning?

Vastgoed begrippen
31/8/2023

Wat is de omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is een vergunning die je nodig hebt voor de volgende punten.

  • wonen
  • natuur en milieu
  • bouwen
  • monumenten
  • ruimte

Deze vergunning moet ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Overigens is deze  vergunning ook pas in het jaar 2010 in werking getreden. Voor deze wetgeving moest je voor alles wat los en vast zat een vergunning aanvragen. Heel vervelend dus. Nu is het gelukkig wat vereenvoudigd! Al hoewel, de regels kunnen alsnog vaak zeer complex zijn. Daarom raad ik je zeker aan om een vergunningscheck te doen. Dan weet je in ieder geval zeker of je een omgevingsvergunning nodig hebt en loop je niet tegen verassingen aan. Als de vergunning er dan doorheen is, dan krijg je toestemming om jouw gemaakte plannen uit te voeren. Nu is je aanvraag namelijk “Vergund’’.

Wanneer moet ik een omgevingsvergunning aanvragen?

Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen als je wilt starten met het bouwen van een huis. Of stel dat je al langtijdig aan een renovatie of verbouwing zat te denken.Ook dan kan het noodzakelijk zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen.Verder heb je hem nodig als je van plan bent om reclame op je pand te plakken.Dan zijn er nu nog twee belangrijke dingen. Zowel bij het kappen van bomen als beschermde monumenten heb je een omgevingsvergunning nodig.

Wanneer is de omgevingsvergunning niet nodig?

Je zult bijna altijd een omgevingsvergunning nodig hebben bij wat je ook gaat laten bouwen, maar in sommige gevallen zijn er uitzonderingen. Je kunt namelijk sinds 2014  met meer kansen vergunningsvrij uitbouwen vanwege een versoepeling in de wet. Dit kan veel tijd en geld schelen.Een paar voorbeelden waarbij er geen vergunning nodig is zijn: schuttingen of tuinhekken, zonnepanelen, speeltoestellen, vlaggenmasten, sommige verbouwingen binnenshuis, zonnewering of een klein bouwwerk in de achtertuin. Kijk vooraf goed of je überhaupt wel een vergunning nodig hebt. Het zou namelijk zonde zijn als je een aanvraag doet en het niet nodig blijkt te zijn. Andersom is het echter nog vervelender. Zorg dat je zeker weet dat je geen vergunning nodig hebt voordat je denkt vergunningsvrij te gaan bouwen.

Waar kan ik een omgevingsvergunning indienen?

Als je uiteindelijk weet wat je plannen zijn, ga je naar het omgevingsloket. Hier kan je je vergunning indienen. Houdt hier de vergunningscheck bij de hand. Hier staat namelijk informatie in die relevant kan zijn voor je aanvraag. Uiteindelijk kun je er nog voor kiezen om iemand te machtigen die jouw vergunning indient. Het is wel zo verstandig om dit door een tekenaar of architect te laten doen. Zorg dat dit in ieder geval gedaan wordt door iemand die er verstand van heeft.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Zeker weten of je een vergunning nodig hebt?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Vastgoed begrippen
Wet- en regelgeving
Vergunningen