Splitsen Amsterdam
In deze blog geven wij uitleg over het bouwkundig splitsen van een woning. Je kan ervoor kiezen om een woning bouwkundig te splitsen, zo kan je van bijvoorbeeld 1 appartement 2 of meerdere appartementen maken voor de verhuur.
Bouwkundig splitsen Amsterdam
Overweeg je een woning te splitsen in Amsterdam? Dit kan een goede zet zijn om je vastgoedrendement te verhogen of om ongebruikte ruimte in een woning beter te benutten. Voordat je van start gaat, is het belangrijk om bekend te zijn met de regels, de kosten en de aanvraagprocedure. In deze blog zetten we alle relevante informatie op een rij.
Wat is een woning splitsen?
Woningen splitsen is het proces waarbij een bestaande zelfstandige woonruimte wordt verdeeld in twee of meer afzonderlijke zelfstandige woonruimtes, elk met een eigen huisnummer, keuken, badkamer, toilet en toegang. Dit kan een ingewikkeld proces zijn dat zowel juridische als bouwtechnische aspecten omvat.
Regels voor woning splitsen in Amsterdam
In Amsterdam zijn er specifieke regels en voorschriften vastgesteld voor het splitsen van woningen, die zijn vastgelegd in beleidsdocumenten zoals de "Beleidsregels woningvorming en woningonttrekking" en de "Huisvestingsverordening Amsterdam". Hier zijn enkele belangrijke regels waarmee je rekening moet houden:
- Oppervlakte-eisen: Zowel de oorspronkelijke woning als de nieuwe woonruimtes moeten voldoen aan bepaalde oppervlakte-eisen, die kunnen variëren afhankelijk van het stadsdeel.
- Geluidsisolatie: Er moet voldoende geluidsisolatie zijn tussen de nieuwe woonruimtes om geluidsoverlast te voorkomen. Dit moet worden gecontroleerd en gecertificeerd door een erkend bureau.
- Leefbaarheid: De splitsing mag de leefbaarheid van de buurt niet negatief beïnvloeden. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals de bestaande kwaliteit van de woonomgeving.
- Parkeernormen: Je moet voldoen aan de geldende parkeernormen om ervoor te zorgen dat de splitsing geen negatieve gevolgen heeft voor de parkeersituatie in de buurt.
Kosten van woning splitsen in Amsterdam
Bij het splitsen van een woning in Amsterdam komen verschillende kosten kijken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kostenposten:
- Vergunning voor samenvoeging, onttrekking of woningvorming: De kosten voor het aanvragen van een vergunning tot woningvorming bedragen € 620,00 per aanvraag, of per pand als er meerdere panden bij de aanvraag zijn betrokken.
- Vergunning voor onttrekking voor sloop: dit kost € 1368,30 per woning of voor een gedeelte van deze woning.
Aanvraagprocedure woning splitsen in Amsterdam
Wil je een woning splitsen in Amsterdam? Dan moet je een vergunning aanvragen. Dit kan online via de website van de gemeente Amsterdam, waar je moet inloggen met DigiD of eHerkenning. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt voor een vlotte afhandeling van je aanvraag. Wanneer de aanvraag volledig is hoor je in 8 weken wat het besluit is van de gemeente.
Conclusie
Het splitsen van een woning in Amsterdam kan een waardevolle investering zijn, maar het is van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de geldende regels en kosten. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren en dat je alle benodigde vergunningen en documenten op orde hebt voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je problemen en kun je optimaal profiteren van je vastgoedinvestering. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen een bouwkundige- en kadastrale splitsing? Bekijk dan onze blog Wat is het verschil tussen een bouwkundige- en kadastrale splitsing van een woning?. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw pand? Plan dan vrijblijvend een afspraak in.
Meer weten over een woning splitsen in Amsterdam?
Misschien vind je dit ook interessant:
Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op
Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.