Wat is het verschil tussen bouwkundig en kadastraal splitsen?

Splitsen
31/8/2023

Wat is het verschil tussen bouwkundig en kadastraal splitsen?

Er zijn twee verschillende manieren waarop je een woning kan splitsen: bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen. Het is echter niet altijd mogelijk om een woning te splitsen omdat dit afhankelijk is van het bestemmingsplan, de beleidsplannen en de beschikbare parkeervoorzieningen in de nieuwe situatie.

Wat is bouwkundig splitsen?

Voor het bouwkundig splitsen van een object heb je een omgevingsvergunning voor bouwen nodig om aan te kunnen tonen dat je over een zelfstandige woning met eigen voorzieningen beschikt. Het zou ook kunnen voorkomen dat er een aanvullende vergunning nodig is om de splitsing te mogen realiseren — bijvoorbeeld voor woningvorming.

Een woning kan niet zomaar worden gesplitst; daarvoor moet je een aantal voorzieningen treffen. Er moet hierbij worden gekeken naar de brandveiligheid tussen de verschillende woningen en er moeten vluchtvoorzieningen worden aangebracht. Daarnaast moet de geluidwerendheid tussen de woningen ook op orde zijn.

Heb jij een omgevingsvergunning nodig voor het bouwkundig splitsen van jouw object? Vraag advies aan onze collega's!

Wat is kadastraal splitsen?

Kadastraal splitsen is interessant als je de woningen los van elkaar wil verkopen. Voordat je de woning kadastraal splitst, is het echter wel van belang dat je het object eerst bouwkundig splitst. Dit wordt vaak na elkaar gedaan.

Om een object kadastraal te kunnen splitsen, wordt er vaak een splitsingsakte opgesteld. In deze akte worden de vastgestelde grenzen bepaald in de splitsingstekeningen. Daarnaast is het belangrijk dat de losse woningen eigen nutsvoorzieningen hebben. Bij bouwkundige splitsingen volstaat deze eis al wanneer er tussenmeters worden toegepast, waar dit bij kadastraal splitsen pas voldoende is wanneer elke woning een eigen meterkast heeft.

Wil je bovenstaande informatie graag nader toegelicht zien door onze collega's? Kijk onze FAQ hier!

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Plannen om een woning te splitsen?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Splitsen
Verbouw
Projecten