Wat is een studio?

Vastgoed begrippen
31/8/2023

Er zijn veel verschillende termen en begrippen in de markt. Één daarvan is de studio. Maar wat is een studio nu precies? Je leest het in deze blog.

Wat is een studio?

Een studio is eigenlijk niet veel anders dan een eenkamerappartement. Dit houdt in dat er, maar één kamers is wat kan worden gezien als leefruimte of verblijfsruimte. Een studio heeft dus géén aparte slaapkamer en valt onder de categorie van een appartement. Dit maakt het dat de studio dus ook een zelfstandige woonruimte is en aan deze eisen moet voldoen.

Wanneer is een studio een zelfstandig woonruimte?

Een studio is een eenkamerappartement en is hiermee een zelfstandige woonruimte. Een studio heeft hiermee een eigen badkamer, keuken en toilet. Er worden dus geen voorzieningen gedeeld. Vaak is de woning bewoond door één of twee personen. Een studio is meestal niet groter dan 25 m2 en bestaat uit twee ruimtes. De eerste ruimte betreft een verblijfsruimte welke functioneert als woonkamer, slaapkamer en keuken. Veel mensen gebruiken een scheidingswand om de slaapplek af te scheiden van het woongedeelte. Daarnaast is er nog een sanitaire ruimte, douche en toilet.

Waarom is het belangrijk om te weten wat een studio is?

Gezien een studio een zelfstandige woonruimte is, moet deze aan specifieke bouwtechnische eisen voldoen. Een studio zal daarom dus ook een eigen huisnummer moeten hebben. Bij het kopen of huren van een studio woning is het dus goed om helder te hebben of je te maken hebt met een onzelfstandige woonruimte of een studio. Dit bepaalt namelijk onder andere de waarde, de parkeernorm en de potentiële verhuurmogelijkheden.

Twijfel je of je te maken hebt met een studio? Vraag dan advies aan onze collega's.

Wil je bovenstaande informatie duidelijker uitgelegd krijgen? Bekijk dan de onderstaande video!

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Een studio kopen, huren of verbouwen?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Vastgoed begrippen