Wat is een zelfstandige woning?

Vastgoed begrippen
31/8/2023

Wat is een zelfstandige woning?

Het woord zegt het al: een zelfstandige woning. Dit betekent dat de woning eigen voorzieningen heeft en dat deze niet hoeven te worden gedeeld met anderen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij appartementen, studio’s, eengezinswoningen en portiekwoningen.

Kenmerken van een zelfstandige woning

Een zelfstandige woning beschikt over verschillende kenmerken. Zo heeft een zelfstandige woning een eigen toegangsdeur die van binnen en buiten op slot kan, een eigen woon- en slaapkamer, een eigen keuken met aanrecht, aanvoer, en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel. Tot slot moet de zelfstandige woning een toilet hebben met waterspoeling. Voldoet de woning niet aan deze punten? Dan is de woning onzelfstandig.

Meer weten over onzelfstandige woningen? Bekijk dan deze blog!

Waarom is dit belangrijk om te weten?

Het is belangrijk om te begrijpen wanneer je te maken hebt met een zelfstandige woning. Dit bepaalt namelijk mede de bouwtechnische eisen en andere eisen voor dit type woning binnen het bestemmingsplan. beleidsplan en overige bronnen. Zo kan er bijvoorbeeld in een bestemmingsplan staan dat woningen na een splitsing  een minimaal aantal vierkante meters moet hebben. Het is dan goed om te weten welke voorzieningen er binnen deze oppervlakte gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast kan het voorkomen dat het bestemmingsplan uitwijst of een transformatie naar een zelfstandige woning juist wel of niet wenselijk is - waardoor je de toekomstige mogelijkheden van je object beter kan inschatten. Tot slot kan het betekenen dat de woning een eigen huisnummer moet hebben, wat weer belangrijk is voor het onderzoek voor het mogelijk aankopen, verhuren of transformeren van het object.

Wil jij graag de mogelijkheden van jouw object inzichtelijk krijgen? Vraag dan advies aan onze collega's!

Wil jij graag een duidelijkere uitleg over bovenstaande informatie? Bekijk dan de onderstaande video!

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Meer weten over dit onderwerp?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Vastgoed begrippen