Wat is de NEN2580?

Tekeningen
31/8/2023

Wat is de NEN2580?

De NEN2580 is een norm en uniforme manier voor het inmeten van gebouwen. In deze NEN norm staat omschreven hoe men een gebouw moet inmeten en welke oppervlaktes je mag toerekenen aan het gebouw. Je kunt hierbij denken aan welke vierkante meters meetellen voor het verhuurbaar vloeroppervlakte. De NEN2580 zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor eigen interpretatie, waardoor men altijd over dezelfde metrages spreekt. Een hoofdreden om een NEN2580 meetrapport te laten uitvoeren is het exact bepalen van de gebruiksoppervlakte en inhoud van een woning of bedrijfspand. Hierdoor zal er in een later stadium ook geen verwarring kunnen ontstaan en weet jij zeker dat alles goed is ingemeten.

NEN 2580 meetrapport?

Op het moment dat jij bijvoorbeeld je woning wilt laten taxeren, dan zal je ongetwijfeld een NEN2580 meting moeten uitvoeren. Maar hoe treedt dit nou precies in zijn werking?Je allereerste stap is het vinden van een tekenbureau die jou goed kan helpen met de volgende stappen: Als eerst zal de tekenaar een schets maken van het betreffende object. Vervolgens zal er op de afgesproken dag een nauwkeurige meting plaatsvinden volgens de normering om de exacte inhoud en oppervlakte te bepalen. Dit gebeurt aan de hand van een meetinstrument die laserpunten uitstraalt. Nadat de werkzaamheden ter plaatse zijn verricht, zullen de resultaten worden verwerkt in een overzichtelijke plattegrond. Deze plattegrond zal worden gebruikt om het meetrapport zo concreet mogelijk aan te vullen. Als dit gebeurd is heb je je NEN2580 meetcertificaat. Let wel op! Dit is nog niet het volledige “meetrapport”, deze heb je pas als de volgende punten ook zijn uitgewerkt:

  • Een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden
  • Impressie van de verschillende bouwlagen
  • Omschrijving van de gebruikte vaktermen

Als dit ook voldaan is, kun je naar een taxateur om jouw pand te laten taxateren.

Bij welke werkzaamheden is een NEN2580 meetrapport van toepassing?

Een NEN 2580-meetrapport kan gebruikt worden bij:

  • Vaststelling waarde van een pand
  • Verdelen van gemeenschappelijke ruimten
  • Vaststellen van de huurprijs
  • WOZ en BAG vraagstukken

Geschreven door:
ing. Jesper van Laar

Neem contact op met onze adviseurs!

In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Tekeningen