Vergunningvrij uitbouwen: wanneer is dit mogelijk?

Vergunningen
31/8/2023

Wanneer je overweegt om je huis uit te breiden, is het verstandig om je af te vragen of je hier een vergunning voor nodig hebt. Het kan dan zijn dat je in sommige gevallen een woning kunt uitbouwen zonder dat je hiervoor een vergunning hoeft aan te vragen. Dit proces wordt ook wel ‘vergunningsvrij uitbouwen’ genoemd. In deze blog bespreken we wat vergunningsvrij bouwen inhoudt en wanneer dit mogelijk is.

Wat is vergunningsvrij uitbouwen?

Bij vergunningsvrije uitbouw spreekt men van het uitbreiden van je huis zonder dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Hierdoor worden huiseigenaren in staat gesteld om hun woning binnen bepaalde limieten uit te breiden zonder dat hier een vergunning voor aangevraagd hoeft te worden bij de gemeente.

Wanneer is vergunningsvrij uitbouwen mogelijk?

Vergunningsvrij uitbouwen is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden. De specifieke regels en voorschriften variëren. Deze zijn afhankelijk van de locatie en de grootte van de woning. Een paar algemene regelen die van toepassing zijn op een vergunningsvrije uitbouw zijn:

  • De uitbreiding moet aan de achterkant van de woning plaatsvinden;
  • De uitbreiding mag niet groter zijn dan een bepaalde grootte. De limiet voor vergunningsvrij uitbouwen is momenteel 4 meter voor een vrijstaande woning en 3 meter voor een halfvrijstaande of rijtjeswoning;
  • De uitbreiding mag niet hoger zijn dan het bestaande dak van de woning;
  • De uitbreiding mag niet meer dan 50% van de buitenruimte innemen.

Het is belangrijk om zeker te weten of je voldoet aan de eisen voordat je begint met vergunningsvrij uitbouwen. Soms moet je namelijk nog steeds goedkeuring krijgen van je lokale gemeente, bijvoorbeeld in het geval van een beschermd stadsgezicht of andere specifieke planningsbeperkingen.

Conclusie vergunningsvrij uitbouwen

Samenvattend is vergunningsvrij uitbouwen een proces dat huiseigenaren in staat stelt om hun woning uit te breiden zonder dat ze hiervoor een vergunning nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor vergunningsvrij uitbouwen, moet de uitbreiding aan bepaalde eisen voldoen, waaronder grootte, locatie en hoogtelimieten. Als je overweegt om je woning uit te breiden, is het belangrijk om de regels en voorschriften in je omgeving te controleren. Indien nodig kan je je ook van professioneel advies laten voorzien. Dit kan bijvoorbeeld bij een bouwkundig teken- en adviesbureau als Visional Design.

Geschreven door:
ing. Jesper van Laar

Neem contact op met onze adviseurs!

In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Vergunningen