Uitbouw: Heb ik hier een vergunning voor nodig?

Verbouw
31/8/2023

Uitbouw: Heb ik hier een vergunning voor nodig?

Wat staat er bij jou op de planning? Je huis uitbouwen? Een stuk erbij aan bouwen om meer ruimte te maken voor de woonkamer? De keuken? Of iets totaal anders? Dan zul je vast en zeker met een aantal vragen zitten. Zo even iets neerzetten op jouw grond is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan, ook al is het wettelijk jouw grondgebied.

De gemeentes in Nederland houden toezicht op wat jij op jouw grondgebied plaatst. Er zijn tal van regels waar je je aan moet houden als je een uitbouw van je huis wil doen. Idealiter doen de meeste Nederlanders dit vergunningsvrij. Dit scheelt weer tijd, administratie én geld.

Dus: staat bij jou een uitbouw op de planning? Maar weet je niet waar je moet beginnen en wil je zeker zijn of je alles goed regelt? De gemeente op je dak krijgen is natuurlijk niet gewenst. Daarom beantwoorden we in dit blog alle vragen die je mogelijk kunt hebben over je uitbouw. Wanneer heb je hier geen bouwvergunning voor nodig en wanneer juist wel? Lees snel verder!

Vergunningsvrije uitbouw realiseren

Vergunningsvrij bouwen: idealiter doen we niet anders. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er ook bij vergunningsvrij verschillende regelgeving geldt waar je je aan dient te houden.

De eerste stap in het realiseren van een vergunningsvrije uitbouw is het controleren van je achtererfgebied. Zo voorkom je dat buiten jouw grondgebied komt en dus op gemeentegrond of buurgrond aan het bouwen bent. Geloof ons: deze simpele eerste stap kan je een hele hoop problemen besparen!

Dan zijn eer nog een aantal voorwaarden waaraan je je moet houden bij een vergunningsvrije aanbouw:

  • De aanbouw mag nooit meer dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag uitkomen;
  • De bouwlaag is niet hoger dan 3 meter of 5 meter afhankelijk van de ligging;
  • De aanbouw heeft een maximale diepte van 4 meter;
  • Er mag maar een bepaald percentage van het achtererfgebied bebouwd worden. Ook op dit vlak speelt het achtererfgebied dus een grote rol!

Hoe bereken je hoe groot je vergunningsvrije aanbouw mag zijn?

We doorlopen een stappenplan en laten er een simpele rekensom (of eigenlijk, een formule) op los om te bepalen hoe groot je vergunningsvrije aanbouw mag zijn. Het stappenplan is te vinden via de site van de rijksoverheid en zal de volgende onderwerpen bevatten:

1. Bepalen van het achtererfgebied

2. Bepalen van het bebouwingsgebied

3. Bepalen van het maximaal toelaatbare oppervlakte voor bijbehorende bouwwerken

4. Bepalen hoeveel er nog mag worden aangebouwd

5. Hoe hoog mag er worden gebouwd

Eisen die aan een vergunningsvrije aanbouw worden gesteld

Oké, nu weet je hoeveel je op jouw perceel kunt en mag aanbouwen of uitbouwen en aan welke regels het moet voldoen vanuit de gemeente. Zijn we nu klaar om te gaan bouwen?

Nog niet helemaal. Je moet er goed om denken dat ook het gebruik van jouw aanbouw aan eisen moet voldoen. Het gebruik van de aanbouw mag namelijk alleen ondergeschikt zijn aan die van het hoofdgebouw. Denk aan een (bij)keuken, serre of een uitbouw van de woonkamer. Voor een aanbouw die niet onder een van deze categorieën valt, zal toch een vergunning moeten worden aangevraagd.

Woon je in een monumentale wonen, of beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan zul je altijd een vergunning moeten aanvragen voor een uitbouw of aanbouw.

Hoewel niet een harde eis, is het wel de beste tip die we je kunnen meegeven: bespreek het altijd even met je buren. Zo voorkom je burenruzies en een aflevering van De Rijdende Rechter in jouw straat en kun je met een gerust hart de aannemer en (eventueel) de architect regelen.

Twijfel je of je wel vergunningsvrij mag bouwen?

Heb je eventuele twijfels of je wel écht vergunningsvrij mag uit- of aanbouwen? Dan kun je ons het beste direct bereiken voor een vrijblijvend advies.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Weten of je vergunningsvrij mag bouwen?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Verbouw
Vergunningen