Wat is een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan is een officieel document waarin de gemeente vastlegt wat er in de toekomst met de ruimte binnen haar grenzen gaat gebeuren. Het plan wordt opgesteld door de gemeenteraad en is voor iedereen bindend. Het is dus van belang om het bestemmingsplan te raadplegen voordat je bijvoorbeeld een nieuw huis koopt of bouwt, om er zeker van te zijn dat het plan past bij je wensen en plannen.

Het bestemmingsplan bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  1. Plankaart: hierop wordt de ruimtelijke indeling van de gemeente in verschillende gebieden weergegeven, met bijbehorende bestemmingen.
  2. Regels: hierin staan de juridische bepalingen en voorschriften die gelden voor de verschillende gebieden en bestemmingen op de plankaart.
  3. Toelichting: dit is een beschrijving van de overwegingen en keuzes die zijn gemaakt bij het opstellen van het bestemmingsplan, inclusief achtergrondinformatie over de ruimtelijke ontwikkelingen en beleidsdoelstellingen van de gemeente.

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg