Splitsingstekening

Een splitsingstekening is een plattegrond die laat zien welke delen van een gebouw gemeenschappelijk zijn en welke toebehoren aan individuele appartementseigenaren. Sinds 1973 moet deze tekening samen met de splitsingsakte worden ingeschreven bij het Kadaster, zodat alle rechten en plichten duidelijk zijn vastgelegd. De tekening moet voldoen aan specifieke eisen, afhankelijk van de gemeente en de bouwkundige situatie. Juridisch splitsen gebeurt na kadastrale splitsing en zorgt ervoor dat de eenheden apart verkocht of verhuurd kunnen worden. Het is van groot belang dat de splitsingstekeningen van goede kwaliteit zijn bij dit proces.

Wanneer heb je een splitsingstekening nodig?

Voor een appartementencomplex met meerdere eigenaren moet een splitsingstekening worden opgesteld en geregistreerd bij het Kadaster. Zo staat juridisch vast wie de eigenaar van welk deel is. Je kunt later altijd de splitsingstekening of de splitsingsakte opnieuw opvragen. Er zijn meerdere redenen waarvoor je een splitsingstekening nodig hebt, zoals bij een nieuwbouwproject met meerdere appartementen, het splitsen van een pand, of het samenvoegen van appartementen. Ook als je het pand gaat aanpassen of uitbreiden, is het verstandig om de splitsingstekening op te vragen en aan te passen. Dit is zelfs noodzakelijk als je een vergunning nodig hebt.

4 mannen op een bank die met elkaar praten

Splitsingsakte opvragen

Een belangrijk document dat je nodig hebt naast je splitsingstekening is de splitsingsakte. In deze akte staan de eigendomsrechten vast, oftewel welk stuk van het gebouw aan wie toebehoort. Er staat niet alleen iets in over de individuele eigendomsrechten, maar er staan ook afspraken in over de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw. De splitsingsakte moet altijd bij het Kadaster worden geregistreerd. Bij een splitsing moet deze akte worden aangepast in combinatie met het tekenwerk.

Appartementsrecht en vereniging van eigenaars

De VvE (vereniging van eigenaars) is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes in een gebouw. De leden van deze vereniging nemen beslissingen over het onderhoud en bijvoorbeeld de verduurzaming van het gebouw. De leden van de VvE zijn de verschillende eigenaren van de appartementsrechten. Bij de aankoop van een appartement word je eigenaar van een appartementsrecht. Je bent dan mede-eigenaar van het gebouw en hebt het gebruiksrecht van jouw appartement. Bij een splitsing moet altijd toestemming worden gevraagd aan de VvE.

4 mannen op een bank die met elkaar praten