Woning splitsen zonder vergunning

Splitsen
8/3/2024

Een woning splitsen zonder vergunning. Hoe werkt dat?

Het splitsen van een woning zonder vergunning is een onderwerp dat veel aandacht verdient. Hoewel het splitsen van een woning in meerdere appartementen aantrekkelijk kan lijken voor huiseigenaren die hun rendement willen verhogen, kan het doen zonder de juiste vergunningen grote problemen opleveren.

Wat houdt een woning splitsen in?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat woningsplitsing inhoudt. Dit betekent dat een enkele, zelfstandige, woning wordt omgezet in meerdere, zelfstandige wooneenheden. Het voordeel hiervan is dat de gemiddelde vierkante meter prijs van de woning stijgt en er direct een grondige renovatie kan worden gedaan. Door deze twee aspecten kan het splitsen van een woning een interessante ontwikkeling zijn en draagt het bij aan extra, duurzame woningen op de markt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor huiseigenaren in gebieden waar de vraag naar woningen hoog is.

Waar mag je een woning splitsen zonder vergunning?

Hierboven hebben we uitgelegd wat woning splitsen is en wat het interessante eraan is. Echter, in veel steden en gemeenten is het illegaal om een woning te splitsen zonder de juiste vergunningen. Het negeren van deze regels kan resulteren in zware boetes en zelfs in de gedwongen ontruiming van de gecreëerde appartementen. Het bouwkundig splitsen van een woning is altijd vergunningsplichtig. Nadat je de woning bouwkundig hebt gesplitst, kan je het pas kadastraal splitsen. De kadastrale splitsing is in sommige gemeentes ook vergunningsplichtig. Er wordt dan een splitsingsvergunning geëist.

Vergunning om een woning te splitsen

Het proces om een vergunning te krijgen voor het splitsen van een woning kan ingewikkeld en tijdrovend zijn, maar het is een noodzakelijke stap om te zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Je begint met een bouwvergunning en mogelijk een woningvormingsvergunning om de woningen bouwkundig van elkaar te kunnen splitsen. Met deze vergunningen krijgen de woningen eigen huisnummers en WOZ-waardes. Let erop dat het van belang is om ook de installaties en nutsaansluitingen van elkaar te splitsen. Dit is namelijk noodzakelijk om vervolgens de kadastrale splitsing te kunnen doorvoeren. De kadastrale splitsing maakt het mogelijk om de woningen zelfstandig van elkaar te verkopen. Deze splitsing is in sommige gemeentes vergunningsplichtig.

Kan ik een woning splitsen zonder vergunning?

Het antwoord is een “ja, mits”. Wanneer de woningen, met vergunning, al bouwkundig zijn gesplitst, een eigen huisnummer hebben en er in de betreffende gemeente geen splitsingsvergunning nodig is. In andere woorden kun je concluderen dat het antwoord “Bijna nooit” is. Hoewel het splitsen van een woning aantrekkelijk kan lijken, is het van cruciaal belang om dit niet zonder de juiste vergunningen te doen. Het negeren van de regels kan leiden tot ernstige gevolgen en kan uiteindelijk meer kosten dan het oplevert. Het is altijd het beste om het juiste onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je aan een dergelijk project begint.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Plannen voor een splitsing?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Splitsen
Verbouw