Tekeningenbeheer inzetten bij vastgoedobjecten

Tekeningen
31/8/2023

Wat is tekeningenbeheer?

Als je werkt in de bouw-, vastgoed of een andere branche waarbij tekeningen een belangrijk onderdeel zijn van het werkproces, dan is het belangrijk om een goed tekeningenbeheer in te stellen. Maar wat is tekeningenbeheer precies, en wat zijn de voordelen ervan?

Tekeningenbeheer is het proces waarbij je ervoor zorgt dat al je tekeningen op een gestructureerde en toegankelijke manier worden opgeslagen, beheerd en gedeeld. Dit kan bijvoorbeeld door middel van digitale mappenstructuren of tekeningenmanagementsoftware. Het doel van tekeningenbeheer is om ervoor te zorgen dat je altijd snel en gemakkelijk toegang hebt tot de tekeningen die je nodig hebt én dat je deze tekeningen op een consistente manier kunt gebruiken en delen met andere collega’s.

Wat zijn de voordelen van tekeningenbeheer?

Er zijn een aantal voordelen aan het instellen van een goed tekeningenbeheer:

  1. Tijdbesparing:Tekeningenbeheer kan helpen om tijd te besparen, omdat je niet hoeft te zoeken naar tekeningen die ergens in een map verstopt zitten. Als je een gestructureerde manier hebt om tekeningen op te slaan en te beheren, dan kun je snel en gemakkelijk toegang krijgen tot de tekeningen die je nodig hebt. Daarnaast hoeft er vaak geen locatie bezoek te worden gedaan om informatie te ontvangen, maar kan het bij kloppende tekeningen vanaf tekening worden gehaald.
  2. Fout-voorkomend:Tekeningenbeheer kan ook helpen om fouten te voorkomen, omdat je altijd zeker weet dat je werkt met de meest recente versie van een tekening. Als je een tekeningbeheersysteem instelt, kun je ervoor zorgen dat iedereen altijd werkt met de juiste versie van een tekening. Dit kan helpen om verwarring en fouten te voorkomen.
  3. Een verbeterde samenwerking:Tekeningenbeheer kan ook bijdragen aan een efficiënter samenwerkingsproces, omdat je gemakkelijk tekeningen kunt delen met andere teamleden en iedereen altijd op de hoogte is van de laatste wijzigingen. Als je een tekeningbeheersysteem instelt, kun je ervoor zorgen dat iedereen altijd toegang heeft tot de meest recente versie van een tekening, wat kan helpen om de samenwerking te verbeteren.

Wanneer is tekeningenbeheer relevant?

Tekenbeheer is relevant bij het beheren en gebruiken van tekeningen en andere technische documenten die nodig zijn voor de productie, installatie, onderhoud en reparatie van vastgoed en haar bijbehorende installaties. Het zorgt ervoor dat de juiste tekeningen op de juiste plaats en op het juiste moment beschikbaar zijn voor alle belanghebbenden. Op deze manier hebben zij altijd de benodigde tekeningen op zak om hun werk goed te kunnen doen.

Bij Visional hebben wij de nodige tools, kennis en mensen beschikbaar om voor jouw vastgoed het tekeningenbeheer te organiseren. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Tekeningenbeheer uitbesteden?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Tekeningen