Splitsen

Het splitsen van een woning houdt in dat je een woning opdeelt in twee of meerdere zelfstandige woningen. Dit kun je doen voor de verhuur of voor de verkoop. Splitsen is een uitstekende methode om alle ruimte van je panden optimaal te benutten. Er komen veel wetten en regels kijken bij het splitsen. Vaak kan dit per gemeente ook weer variëren. Het is dus belangrijk om je goed te laten ondersteunen en adviseren door experts zoals wij. Ontdek op onze website alles wat je moet weten over splitsen.

Woning splitsen

We zien dat het splitsen van woningen steeds relevanter wordt. Door het woningtekort en door veranderende wensen van woningeigenaren, wordt er van ons gevraagd om efficiënter en creatiever om te gaan met de beschikbare woonruimte. Het splitsen van een woning houdt in dat een woning met eigen huisnummer wordt gesplitst naar meerdere woningen met allemaal een eigen huisnummer. Splitsen van een woning is vaak een ingewikkeld proces. Er moet rekening worden gehouden met verschillende wet- en regelgevingen en met het bestemmingsplan.

4 mannen op een bank die met elkaar praten

Bedrijfspand splitsen

Het splitsen van een bedrijfspand kan een ideale oplossing zijn om onbenutte ruimtes beter te gebruiken of om het rendement van het pand te vergroten. In Nederland zien we bijvoorbeeld veel winkels met daaraan vast of erboven een woning. Vaak worden hier de ruimtes niet optimaal benut en kan een splitsing een slimme oplossing zijn. Een voorbeeld van een bedrijfspandsplitsing is bijvoorbeeld: woning splitsen van winkelpand te Ommen.

Kadastraal splitsen

Kadastraal splitsen houdt in dat je een woning juridisch opsplitst in meerdere zelfstandige woningen. Deze woningen worden afzonderlijk geregistreerd bij het Kadaster. Wanneer woningen kadastraal gesplitst zijn, kunnen deze ook apart verkocht worden. Doordat splitsen gepaard gaat met veel regels, die per gemeente vaak verschillen, is het belangrijk om je te laten begeleiden en adviseren door professionals. Lees in de blog "Wat is het verschil tussen bouwkundig en kadastraal splitsen?" wat de verschillen zijn tussen bouwkundig en kadastraal splitsen.

4 mannen op een bank die met elkaar praten

Splitsingstekening

Een splitsingstekening is een plattegrond die aangeeft welke delen van een gebouw gemeenschappelijk zijn en welke aan individuele appartementseigenaren toebehoren. Sinds 1973 is deze tekening verplicht bij inschrijving in het Kadaster, samen met de splitsingsakte. De tekening moet voldoen aan specifieke eisen zoals leesbaarheid, kadastrale overeenstemming, een noordpijl en een juiste straalliniaal, en moet in een bepaald PDF-formaat worden ingediend. Voor het splitsen van woningen zonder vergunning gelden speciale voorwaarden afhankelijk van de gemeente, en juridisch splitsen maakt afzonderlijke verkoop of verhuur mogelijk na kadastrale splitsing.

4 mannen op een bank die met elkaar praten