Woning Splitsen van Winkelpand te Ommen

Splitsen
29/9/2023

Opdracht

Visional Design werd ingeschakeld door een opdrachtgever om te kijken naar de mogelijkheden tot het splitsen van een beoogd pand te Ommen. Het pand bestond uit twee winkels en een bovenwoning. De opdrachtgever was geïnteresseerd in het splitsen van de woning en de twee winkelpanden, om zo de bovenwoning te kunnen verkopen. De bovenwoning was al zelfstandig — betekenende dat deze een eigen opgang, keuken en verdere voorzieningen had — en stond al los van de winkels. Echter was de woning nog wel verbonden aan de winkels.

De hoofdzaak van de opdracht betrof voornamelijk de brandveiligheid. Hiervoor moest er worden gekeken naar de afwerking van de vloeren en de bekleding van de trapopgang. Verder was het een uitdaging om binnen een bepaald tijdsbestek de opdracht af te ronden in verband met een snel-naderende overdracht.

Stap 1: Inschatting kans van slagen - middels archieftekeningen

Nadat de klant ons had ingeschakeld, vroeg hij ons om hem te helpen met het inschatten van de kans van slagen. We zijn niet op locatie geweest, omdat de opgevraagde archief-tekeningen goed waren en alleen de brandveiligheid moest worden bekeken.

Stap 2: Brandveiligheid bekijken - middels gespecialiseerde derde partij

In samenspraak met de opdrachtgever hebben we daarom een derde partij ingeschakeld op het gebied van brandveiligheid. Zij hebben gekeken hoe het pand brandveilig gemaakt kon worden.

Stap 3: Samenvoegen documenten - brandveiligheidrapport verwerken in tekeningen

Na het ontvangen van het rapport van deze derde partij, werden de uitkomsten verwerkt in de tekeningen. De uitkomsten boden namelijk ondersteuning hierbij.

Stap 4: Rapporten indienen bij gemeente - zowel brandveiligheidrapport als tekeningen

Zowel het rapport als de tekeningen werden ingediend bij de gemeente en de omgevingsvergunning werd aangevraagd.

Stap 5: Goedkeuring gemeente en bezwaarperiode - over een tijdsbestek van 12 weken

De gemeente had 8 weken de tijd om de aanvraag te beoordelen. De aanvraag werd al na 5 tot 6 weken goedgekeurd door de goede tekeningen en het nauwe overleg met de gemeente. Hierna gaat de bezwaarperiode van 6 weken in. Toen de bezwaarperiode verstreken was, werd de omgevingsvergunning verleend.

Stap 6: Vergunning tijdig verleend!

Hierdoor werd de omgevingsvergunning tijdig voor de deadline verleend. De splitsing kon dus doorgaan voor het overdrachtsmoment.

Resultaat

De omgevingsvergunning werd tijdig voor de deadline verleend. De splitsing kon dus doorgaan. Hierna werd de opdrachtgever door ons voorzien van splitsingstekeningen voor de notaris, zodat het kadastraal kon worden gesplitst. De splitsingsakte en splitsingstekeningen werden vervolgens geheel door ons verzorgd.  

Dit bericht wordt nog aangevuld.Meer weten hierover?

ing. Rick van de Steeg
Projectleider
In dit project:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Splitsen