Huis bouwen op eigen grond: wat komt er bij kijken?

Vergunningen
31/8/2023

Heb jij er ooit aan gedacht om je eigen huis te bouwen op eigen grond? Het is een leuk, spannend en tegelijkertijd overweldigend proces. In deze blog geven we je een inkijkje in wat er allemaal bij komt kijken en delen we handige tips om het proces soepel te laten verlopen.

Huis bouwen op eigen grond: locatie en grond

Voordat je je droomhuis op eigen grond kunt ontwerpen en bouwen, moet je eerst de perfecte locatie vinden. Wil je in de bruisende stad wonen of juist in de rustige natuur? Denk ook aan de bereikbaarheid, omgeving en beschikbaarheid van voorzieningen. Zodra je een geschikte locatie hebt gevonden, is het tijd om te kijken naar de grond die je nodig hebt.

Huis bouwen op eigen grond: ontwerp en bouwtekening

Het ontwerp van je huis bouwen op eigen grond, oftewel de bouwtekening, is het leukste deel van het bouwproces. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten en je eigen unieke huis creëren. Ga je voor een klassiek ontwerp of juist voor een moderne uitstraling? Hout of glas? Er is van alles mogelijk. Het is belangrijk om bij het maken van je ontwerp ook rekening te houden met de materialen die je gaat gebruiken. Bakstenen, dakpannen, houten planken en isolatiemateriaal; er komt veel bij kijken. Stel van tevoren een budget vast om onverwachte kosten te voorkomen. Bij het kiezen van materialen is het niet alleen belangrijk om naar de prijs te kijken, maar ook naar de duurzaamheid en energie-efficiëntie op de lange termijn. Visional helpt graag bij het realiseren en visualiseren van jouw ideeën!

Huis bouwen op eigen grond: omgevingsvergunning

Een omgevingsvergunning is nodig om een huis te bouwen op eigen grond, tenzij er uitzonderingen gelden. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van de vergunningen om vertragingen te voorkomen. Voordat je een omgevingsvergunning kan aanvragen, moet je in het bezit zijn van een ontwerp van jouw huis.

Huis bouwen op eigen grond: kosten

Een huis bouwen op eigen grond is een flinke investering in je toekomstige wooncomfort en de waarde van je eigendom. De kosten kunnen variëren van €150.000 tot meerdere miljoenen euro's, afhankelijk van de grootte en locatie van je huis. Als je het bouwproces niet volledig zelf kunt financieren, kun je een financiering aanvragen in de vorm van een hypotheek of een specifieke lening.

Laten we samenwerken!

Kortom, een huis bouwen op eigen grond is een complex proces, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je je eigen droomhuis creëren. Onthoud dat het een investering is in je toekomst en wees niet bang om hulp te vragen waar nodig. Wij helpen je graag verder met jouw droomontwerp en bij het aanvragen van de juiste vergunningen. Neem gerust contact met ons op. Laten we samenwerken!

Geschreven door:
ing. Rick van de Steeg

Neem contact op met onze adviseurs!

ing. Rick van de Steeg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Vergunningen
Nieuwbouw