Woning kadastraal splitsen

Splitsen
13/3/2024
Woning kadastraal splitsen

Hoe werkt een woning kadastraal splitsen?

Het onderwerp kadastraal splitsen van een woning vereist aanzienlijke aandacht. Voor huiseigenaren die hun rendement willen verhogen, kan het opsplitsen van een woning in meerdere appartementen aantrekkelijk zijn. Dit proces stelt hen in staat om hun eigendom op te delen in zelfstandige wooneenheden, die afzonderlijk kunnen worden verkocht of verhuurd.

Wat betekent een woning kadastraal splitsen?

Kadastraal splitsen van een woning houdt in dat je een bestaand eigendom wat uit 2 woningen juridisch splitst en twee eigendommen van maakt. Deze eenheden kunnen vervolgens afzonderlijk worden geregistreerd bij het Kadaster, waardoor ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden verkocht of verhuurd. Dit is vaak een vervolg op een bouwkundige splitsing die ervoor zorgt dat de woningen een eigen huisnummer hebben gekregen en aan de bouwkundige eisen voldoen om gesplitst te worden.

Waar en hoe kan een woning kadastraal gesplitst worden?

We hebben eerder uitgelegd wat het kadastraal splitsen van een woning betekent en waarom het aantrekkelijk kan zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat in veel steden en gemeenten het illegaal is om een woning te splitsen zonder de juiste vergunningen.

Het proces om een vergunning te krijgen voor het kadastraal splitsen van een woning kan complex en tijdrovend zijn, maar het is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels gebeurt. Je begint met een bouwvergunning en mogelijk een woningvormingsvergunning om de woningen bouwkundig van elkaar te kunnen splitsen. Met deze vergunningen krijgen de woningen eigen huisnummers en WOZ-waardes. Het is belangrijk om ook de installaties en nutsaansluitingen van elkaar te splitsen. Dit is namelijk nodig om vervolgens de kadastrale splitsing te kunnen uitvoeren. De kadastrale splitsing maakt het mogelijk de woningen afzonderlijk van elkaar te verkopen.

Wanneer alle vergunningen en de bouwkundige staat in orde zijn kan je naar de notaris om de splitsingsakte te laten opstellen. In de splitsingsakte komen splitsingstekeningen te staan als bijlage waarin de eigendommen, verhoudingen en gezamenlijke ruimtes worden afgesproken. Let op dat het afhankelijk van de plaats waarin je actief bent zo kan zijn dat er een splitsingsvergunning nodig is alvorens de notaris zijn werk kan doen voor de kadastrale splitsing.

Kan ik een woning kadastraal splitsen in mijn stad?

Het antwoord is "ja, mits". Wanneer de woningen, met vergunning, al bouwkundig zijn gesplitst, een eigen huisnummer hebben en er in de betreffende gemeente geen splitsingsvergunning nodig is. Als er wel een splitsingsvergunning vereist is dien je deze eerst te verkrijgen alvorens je jouw woning kadastraal kunt splitsen. Het is altijd het beste om het juiste onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je aan een dergelijk project begint.

Splitsingsvergunning om jouw woning kadastraal te splitsen

In sommige plaatsen kan het zo zijn dat je een splitsingsvergunning nodig hebt om jouw woning kadastraal te mogen splitsen. Check in dat geval dan vooraf de regels van de gemeente waarin je actief bent. Het kan namelijk zo zijn dat de eisen die gesteld worden het voor jou niet mogelijk maken om de woning te splitsen. Ook kan het zo dat je gedwongen wordt om hoge kosten te maken voor onderzoek of een verbouwing voordat je het mag splitsen. Als voorbeeld kan er een funderingsonderzoek of een onderzoek naar de elektrische installaties geëist worden. Deze moet dan dus voor elkaar zijn wil je de splitsing vergund krijgen.

De voordelen en risico's van het kadastraal splitsen van een woning

Het kadastraal splitsen van een woning kan voor veel huiseigenaren een aantrekkelijke optie zijn. Het stelt hen in staat om hun eigendom op te delen in zelfstandige wooneenheden, die afzonderlijk kunnen worden verkocht of verhuurd. Dit kan de waarde van het eigendom verhogen en kan zorgen voor een extra bron van inkomsten.

Echter, zoals bij elke grote vastgoedinvestering, komt het kadastraal splitsen van een woning met zijn eigen reeks uitdagingen en risico's. Het proces kan complex zijn en vereist vaak een grondige kennis van de lokale vastgoedwetten en -regulaties. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat niet elke woning geschikt is voor splitsing. Factoren zoals de locatie van de woning, de grootte en indeling van het perceel, en de staat van het gebouw kunnen allemaal invloed hebben op de haalbaarheid van een splitsingsproject.

Daarnaast is het essentieel om de nodige vergunningen te verkrijgen voordat je met een splitsingsproject begint. Het negeren van deze vereiste kan leiden tot juridische problemen, boetes en andere ongewenste gevolgen.

In het kort, het kadastraal splitsen van een woning kan een lonende onderneming zijn, maar het is geen stap die lichtvaardig moet worden genomen. Het is altijd het beste om grondig onderzoek te doen, professioneel advies in te winnen en alle mogelijke opties zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Een woning kadastraal splitsen?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Splitsen